Het jaar 1913 vormt voor Anton Pieck de allereerste aftrap van een lange kalendertraditie. Ter gelegenheid van de herdenking van de bevrijding van Napoleon brengt de Haagse Uitgeverij Couvée een kalender met foto’s uit. De 18-jarige Anton krijgt het verzoek om de foto’s te voorzien van empirerandjes. Hij neemt de opdracht aan en werkt in latere jaren nog verschillende keren aan soortgelijke klussen. In 1939 geeft Uitgeverij Callenbach voor het eerst een echte Pieck-kalender uit. Er volgen nog twee of drie exemplaren, die zijn samengesteld uit platen en tekeningen uit Piecks bestaande werk....
Lees meer
Het jaar 1913 vormt voor Anton Pieck de allereerste aftrap van een lange kalendertraditie. Ter gelegenheid van de herdenking van de bevrijding van Napoleon brengt de Haagse Uitgeverij Couvée een kalender met foto’s uit. De 18-jarige Anton krijgt het verzoek om de foto’s te voorzien van empirerandjes. Hij neemt de opdracht aan en werkt in latere jaren nog verschillende keren aan soortgelijke klussen. In 1939 geeft Uitgeverij Callenbach voor het eerst een echte Pieck-kalender uit. Er volgen nog twee of drie exemplaren, die zijn samengesteld uit platen en tekeningen uit Piecks bestaande werk.
In 1950 begint Anton Pieck met het maken van speciale kleurplaten voor de kalenders, die jaarlijks worden uitgegeven. Vanwege zijn gedegen werkwijze – elk detail moet kloppen, aan elke plaat gaat veel vooronderzoek en verschillende schetsen vooraf - kosten de platen veel tijd en langzamerhand wordt de kalender één van de belangrijkste vaste onderdelen in zijn artistieke leven. In sommige jaren maakt hij een extra kalender, voor bijvoorbeeld Philips of de Hollandse Sociëteit van Levensverzekeringen.
De firma Calvé is een van de bekendere opdrachtgevers van Pieck. In 1950 vraagt het bedrijf de kunstenaar om een kalender te maken met platen uit de bakkerswereld. Vier platen moesten het worden, voor elk kwartaal één, en de kalender zou als relatiegeschenk aan bakkers worden aangeboden. Pieck zet de tekeningen groot op, zodat hij de bakkerijen gedetailleerd kan weergeven. In de kalender zullen ze vervolgens verkleind worden weergegeven. Wanneer de tekeningen klaar zijn, vindt Calvé het echter jammer om de platen te verkleinen, en besluit de prenten volgens het oorspronkelijke formaat af te drukken. In plaats van een kleine plaat per kwartaal wordt vier jaar achtereen een kalender uitgegeven met één grote kleurenplaat. Pieck tekent nog vijf extra platen, waardoor tot 1959 vele winkeliers verblijd worden met een grote Pieck-kalender.
Tot op de dag van vandaag verschijnt er ieder jaar een Anton Pieck-kalender!
Lees minder